Ik had mij aangemeld bij Saal Digital Nederland om een review te mogen doen van een fotoboek. Na aanmelding en het akkoord gaan met de voorwaarden voor de review begon ik met de download van de software. De installatie was gedaan in een zucht.

Na de installatie was het direct geheel duidelijk hoe ik met de software om moest gaan. Alles bevind zich op een hele logische plek. Je start met een scherm waar je alle producten kan kiezen. Net voordat dit scherm verschijnt, zie je dat alle data en kosten worden bijgewerkt. Andere programma’s moeten dit vaak nog achteraf doen, zoals bij de Kruitvat en Aldi.

2016-06-11 13.53.08

Je kiest voor het boek en het formaat en je kunt aan de slag. Vanaf dat moment is alles heel intuitief. En de layout van de software wijzigd naar gelang je een bepaald beeldelement selecteert. Wil je met de achtergrond aan de slag, dan verschijnen daar alle opties voor, net als met de foto’s.

Ik zag wel een klein nadeel toen ik layouts wilde uitproberen. Ik wilde namelijk een aantal layouts selecteren, maar een al geselecteerde en toegepaste layout verdwijnt niet, als je een nieuwe layout selecteert. Ze worden dan over elkaar heen geplakt.

2016-06-11 13.53.23

Je kunt per set van 2 pagina’s kiezen voor een vooraf ingedeelde layout, of je gaat zelf aan de slag met het indelen van elke pagina. WIl je er veel tekst op, weinig tekst of juist geen tekst? Geen enkel probleem. Je kunt tekstvakken zo groot en klein maken als je wil. Wil je liever een achtergrond met een motief? Of een kleurvlak met een gradient? Het is allemaal mogelijk. Je kunt zelfs met een pipetje kleuren selecteren zodat je precies het goede palet te pakken hebt.

Bij de gradienten mogelijk kun je zelf de eerste en tweede kleur kiezen uit een paneel met een set van kleuren. Maar je kunt met het gebruik van het pipetje op een foto ook zelf kleuren kiezen. Het vervelende is alleen dat wanneer je dat doet, direct na het klikken met het pipetje werd ik naar het design en layout scherm gestuurd, terwijl ik nog de tweede kleur voor de gradient moest kiezen. En dit gebeurde elke keer als ik het pipetje gebruikte. Of het nou bij een statisch element was of bij de kleurlijn om een foto of gradient, elke keer werd ik terug gestuurd naar het Layout en Design paneel waar ik op dat moment niets te zoeken had.

Ik heb mijn opgeslagen project nogmaals proberen te bewerken nadat ik het thuis kreeg. En het voorgenoemde probleem met het pipetje deed zich niet meer voor, ook niet in een nieuw project.

2016-06-11 13.53.36

Onder in het hoofdpaneel kun je pagina’s per set van twee invoegen of geheel verwijderen. Je kunt pagina’s onderling ook wisselen. Wij hebben hier thuis in het verleden al veel boeken besteld bij andere aanbieders. En deze andere aanbieders houden allemaal de eerste pagina aan de binnenzijde van de kaft, of zelfs de eerste twee pagina’s, geheel leeg. Saal doet dit niet. Dus als je een soort van inhoudsopgave of voorwoord wil, dan moet je hier rekening mee houden.

De pagina’s zijn van een heel sterk soort fotopapier. je moet je best doen om het te kreuken en het ziet er geweldig uit. Het hele boek ziet er trouwens geweldig uit. De kaft is enorm stevig en sterk. De rug is ook onverwacht sterk. Alles in het boek zit heel stevig in elkaar.

Ik ben tevreden met mijn product. Wel zou ik graag nog het volgende terug willen zien: onderling wisselen van foto’s. Als ik een pagina automatisch laat vullen met een set van 15 foto’s, dan zou ik graag een foto kunnen wisselen met een andere door ze te slepen. Nu moet je een foto verwijderen, de andere foto naar de eerste plek slepen, en dan de andere foto weer invoegen. Dit zou makkelijker en sneller kunnen.

Na bestelling had ik mijn boek binnen 3 dagen thuis. Super snel!

Ik zou Saal bij iedereen aanraden. Als je het programma door hebt, kun je de leukste dingen maken want je kunt ook je eigen elementen uploaden.

‪#‎SaalDigitalNederland‬